Ervaring,  Young Living

Bevallen met Young Living | Deel 1

In februari 2017 beviel ik van mijn eerste kindje, mijn zoontje Jayden. Tijdens de bevalling hebben ik verschillende producten van Young Living ingezet om mij te ondersteunen. Welke en hoe? Dat lees je hier, in het verslag van mijn bevallingsdag!

9:00
Na al een week met voorweeën te hebben te hebben gelopen vindt de verloskundige het een goed plan om te gaan ‘strippen’. We lopen de verloskundige praktijk uit en ik voel al dat er wat gebeurt daar in mijn buik. Zou het nu dan echt gaan doorzetten?

11:00
Op dit moment voel ik met enkele regelmaat een onprettige spanning in mijn buik. Misschien nu toch maar gaan bijhouden hoeveel tijd er tussen zit. Mijn moeder wordt op de hoogte gehouden van de voorgang want zodra wij aangeven dat het echt zover is, komt zij onze kant op. Zij zal mij tijdens de bevalling ondersteunen met de oliën, dit heb ik ook in mijn geboorteplan gezet.

13:00
Oke, dat deed pijn! Dit heb ik nog niet eerder gehad… De weeën komen nu echt met regelmaat en mijn man belt de verloskundige. Ze geeft aan dat we dit nog een uur moeten aankijken en dat we daarna opnieuw even telefonisch contact opnemen met elkaar. Om mezelf iets meer rust te geven smeer ik Peace & Calming op mijn polsen. Valor gaat ook op mijn polsen om mijn zelfvertrouwen te ondersteunen, dat kan ik wel gebruiken!

14:00
De verloskundige wordt gebeld en ze komt langs om te kijken wat de voortgang is. Ook mijn moeder krijgt een berichtje: het is go-time! Niet veel later is de verloskundige er en ook mijn moeder volgt snel. Terwijl de verloskundige met mij bezig is, zet mijn moeder de diffuser aan in de woon en slaapkamer: een paar druppels Lavender en Peace & Calming. Wederom om wat rust en ontspanning te brengen, iets wat je lichaam en geest goed kan gebruiken tijdens een bevalling! De verloskundige meld dat ik op ruim 3 cm ontsluiting zit en dat het er naar uit ziet dat ik vandaag ga bevallen! Tussen de weeën door, die nu echt wel pijn doen, brengt mijn moeder Valor aan onder mijn voeten. Wederom om mij meer moed, kracht en zelfvertrouwen te geven.
Daarnaast krijg in Gentle Baby en de Bevallingsmix onder beide voeten en enkels. (De bevallingsmix is een mix van oliën die ik samen met mijn moeder had samengesteld tijdens de zwangerschap. Deze was dus afgestemd op mijn behoeftes. Onderaan dit verhaal vind je de samenstelling van deze mix.)
Omdat bevallen hard werken is, heb ik het ook aardig warm gekregen. Een verkoelende washandje* met daarop ook olie gaat op mijn voorhoofd. (*recept vind je onder dit verhaal) Ah, heerlijk die verkoeling. Maar niet al te lang want ik merk dat ik de geur van olie ineens heel heftig vind! Dus het washandje en de oliën gaan even aan de kant.

18:00
Na overleg met de verloskundige worden we om 18:00 verwacht in de verloskamer van het ziekenhuis. Ik voelde mij er prettiger bij om in het ziekenhuis te bevallen, dus daar hebben we dan ook bewust voor gekozen.
Aangekomen in de verloskamer zet mijn moeder de diffuser weer aan. Dit keer gaan er 2 dr. Peace & Calming en 1 dr. Lavender in. Ik word gecheckt en zit ondertussen al op 6 cm. Top, dit gaat de goede kant op!

19:00
Mijn vliezen breken spontaan tijdens een heftige wee en vanaf dit moment gaat het allemaal aardig snel. Ik zit helemaal in mijn eigen bubbel en puf wee na wee weg. Ondertussen knijp ik de handen van mijn man of mijn moeder fijn. Communiceren doe ik eigenlijk amper. Als iemand mij iets vraagt antwoordt ik met maar 1 woord of alleen door mijn hoofd te schudden. Het enige wat ik zeg zonder dat mij iets wordt gevraagd is: Au of hand! Au omdat ik pijn had (dùh) en hand omdat er een wee aan kwam en ik een hand nodig had om in te knijpen.

21:00
Ik mag gaan persen! Ik zit op volledige ontsluiting. Yes, dat is fijn! Eindelijk mee mogen persen met die enorme drang die ik steeds al voelde! De verloskundige pakt op een gegeven moment een warm washandje om de doorbloeding bij mij ‘van onder’ te ondersteunen. Ze vraagt aan mijn moeder: “Is daar misschien ook een olietje voor?”. Mijn moeder duikt in haar tas en komt terug met Frankincense. De verloskundige vraagt of ik het goed vind als ze dit aanbrengt. Dat vind ik goed. Samen met V-6 wordt de Frankincense aangebracht. Daarna werd ook nog een druppel Gentle Baby aangebracht. Het krijgt er daar van onder aardig te verduren tijdens een bevalling, dus wat hulp om de huid wat te kalmeren is niet verkeerd. (Tijdens mijn tweede bevalling heb ik hier een ander product voor gebruikt.)

AU! Nee niet door een wee, maar door kramp?! Ik krijg enorme kramp in mijn onderbenen tijdens één van persweeën. Ma, help! Normaal zou je hiervoor Deep Relief pakken, maar omdat hier Peppermint in zit pakt mijn moeder deze niet. (Peppermint kan een negatieve werking op de weeën hebben, gebruik hiervan wordt afgeraden na de 36e zwangerschapsweek.) Mijn been wordt ingesmeerd en gemasseerd met Gentle Baby. Al snel trekt dat vervelende gevoel weg en kan ik me weer helemaal focussen op het eruit krijgen van mijn kind!

22:00
Om precies 22:00 wordt dan mijn zoontje Jayden geboren! Meneer had de spildraai niet helemaal goed gemaakt en lag daardoor niet netjes voor de uitgang. Hierdoor had de gynaecoloog de laatste 20 minuten van de bevalling overgenomen van de verloskundige. Met zijn hulp is Jayden zonder ingreep ter wereld gekomen!

Overzicht gebruikte oliën

Valor – Geeft moed, kracht en zelfvertrouwen.
Lavender – Zorgt voor ontspanning, kalmeert lichaam en geest.
Peace & Calming – Kalmeert, geeft een gevoel van rust.
Gentle Baby – Kalmeert, helpt emoties onder controle te houden tijdens de zwangerschap.
Frankincense – Stimuleert ontspanning en rust, stimuleert een gezonde huid

Verkoelend washandje
Schaal of pan met water met daarin: 5-10 druppels Jasmine, 5 druppels Roman Chamomile, 5 druppels Geranium, 10-20 dr. Lavender. Deze hoeveelheid kun je natuurlijk aanpassen naar de grote van je schaal en naar eigen behoefte.
Bevallingsmix
15 ml V-6 met daarin 4 druppels Helichrysum, 4 druppels Fennel, 3 druppels Peppermint, 6 druppels Ylang Ylang en 3 dr. Clary Sage.

Benieuwd naar mijn kraamweek verhalen met het gebruik van Young Living? Lees dan hier verder!

Disclaimer
De oliën die ik heb gebruikt tijdens mijn bevalling waren afgestemd op mijn behoeftes. De hierboven genoemde producten en handelingen zijn niet bedoeld als genezing, diagnose, of ter voorkoming van ziektes. Graag zou ik willen benadrukken dat wat op deze website wordt besproken, geen medisch advies inhoudt en niet ter vervanging mag gezien of gebruikt worden van geschikte medische hulp. Voor de toepassingen vermeld op deze website: gebruik alleen Young Living, gegarandeerd therapeutische-zuivere oliën, en volg de instructies van de producten.