Ervaring,  Tips & Tricks,  Young Living

Bevallen met Young Living | Deel 2

In augustus 2019 ben ik bevallen van mijn tweede kindje, mijn dochter Yara. Tijdens mijn bevalling heb ik verschillende producten van Young Living ingezet om mij te ondersteunen. Welke en hoe? Dat lees je hier, in het verslag van mijn bevallingsdag!

10:00
Net als bij mijn eerste zwangerschap loopt het alweer aardig te rommelen. Maar doorzetten doet het nog niet. Al 3 dagen (sinds ik de 40 weken zwanger had bereikt) smeer ik elke dag Clary Sage op mijn enkels. Op het reflexpunt van de baarmoeder. Vandaag komt mijn moeder langs om met Jayden te spelen en mij ook een beetje af te leiden. Want dat zwanger zijn, dat is nu toch wel erg zwaar en vermoeiend. Zeker nu we de 40 weken gepasseerd zijn, ben ik eigenlijk elke dag aan het afwachten of de echte weeën zich gaan aandienen. We besluiten het centrum even in te gaan om wat te halen. Dat ‘even’ wordt 2 uur. Ik voel al af en aan een voorwee maar zoek hier niet zo veel achter. Hier heb ik al zo’n 2 weken dagelijks last van onderhand. Dus we waggelen nog even door!

12:00
We zijn weer bij mij thuis en eten met z’n alle een broodje. Oe.. Dat voelde niet fijn. Ik moet zelfs even stoppen met het kauwen van mijn broodje om de pijn op te vangen. Hmm.. Zou dit het begin zijn? Geen idee. We gaan het zien.

13:30
Ja, er zit toch echt wel regelmaat in. De weeën zakken niet af en worden zelfs wat sterker. Jayden ligt op bed voor zijn middagslaapje en mijn moeder besluit om snel even op en neer te rijden naar haar huis. Bij haar thuis staat “de olievluchttas” klaar. De tas met daarin alle oliën e.d. voor de bevalling, de tas staat al weken klaar en het lijkt er nu op dat hij gebruikt mag gaan worden! Voor deze bevalling hebben mijn man en ik ervoor gekozen om thuis te bevallen. Ik heb vooral heel sterk het gevoel: ik heb dit al eens gedaan, ik heb er vertrouwen in dat ik dit kan. En dan dit keer in mijn eigen vertrouwde omgeving thuis. Ook het niet hoeven inpakken en wegwezen (zoals na mijn 1e bevalling in het ziekenhuis) lijkt mij erg prettig.

14:00
Mijn moeder is weer terug en we drinken beide een shotje Ningxia Red om ons wat energie te geven. Dat zullen we beide wel kunnen gebruiken. De diffuser wordt gevuld en mijn moeder vraagt waar ik behoefte aan heb. Orange en Lavender zijn de eerste olien die in mij opkomen, dus deze gaan in de diffuser. Na weer een paar weeën wordt de bevallingsmix* op de reflexpunten op mijn enkels, op mijn buik en onderrug aangebracht. Dit om te helpen met de pijn. (*lees recept onderaan het verhaal).
Ook gaat er Valor onder mijn voeten, dit om moed, kracht en zelfvertrouwen te geven.

15:00
De weeën blijven komen en Jayden wordt wakker van zijn middagslaapje. Hij schrikt als hij ziet dat mama best wel pijn heeft, hij wil mij graag knuffelen. Dat mag, maar wanneer er weer een wee komt en ik de pijn wegpuf weet hij niet zo goed zichzelf een houding te geven en merk ik dat hij het eng vind. Mijn stiefvader was ook al op de hoogte gebracht en is onderweg om Jayden op te halen. Zodat wij in alle rust ons op de bevalling kunnen focussen en zodat Jayden lekker en zorgeloos met zijn opa kan spelen. Ook is het tijd om mijn man te bellen. Natuurlijk was hij al op de hoogte, maar nu was het tijd voor hem om naar huis te komen. Als hij thuis komt pakt ook hij wat oliën erbij. Hij pakt Release voor op zijn polsen. Release betekent loslaten en dit had hij nodig. Shutran vond hij ook lekker en deze smeert hij in z’n baard gesmeerd. Shutran is speciaal voor mannen samengesteld. Het geeft de mannen moed en zelfvertrouwen. Mister vond hij ook lekker ruiken* en deze ging op de polsen. Tussen de weeën door loop ik rondjes door het huis, dat voelt nu het prettigst. Af en toe ga ik even zitten en dan wordt de bevallingsmix en Valor weer aangebracht.
*Bij ons thuis worden er vaak oliën op gevoel of op geur gekozen. Ruikt iets heel lekker? Dan komt dat waarschijnlijk omdat jij de werking van die olie op dat moment goed kan gebruiken en hier ook open voor staat. Op gevoel een olie kiezen werkt hier ook vaak heel goed. Je onderbewustzijn weet namelijk bijna altijd wel wat het beste voor je is.  

18:00
De weeën gaan door en blijven aardig regelmatig. Zowel mijn moeder als man hebben al een paar keer gevraagd of het niet tijd is om de verloskundige te bellen? Nee. Ik weet nog goed hoe de echte actieve weeën voelde bij mijn eerste bevalling, en die pijn voel ik nog niet. Daarnaast zit ik er ook gewoon heel lekker in, ik voel me goed en heb vertrouwen. Van mij hoeft er nu nog even geen verloskundige bij. Als ik naar de wc moet neem ik ook even Claraderm mee. Deze spray ik op het perineum en smeer het een beetje uit.
Dit product, echt waar, heaven! Sinds de week 34 van de zwangerschap gebruikte in deze spray al 4 à 5x per week. Vanaf week 38 ben ik het elke dag gaan gebruiken. Deze spray bereidt het “daaronder” voor op de bevalling. Want een bevalling is een aardige aanslag op je huid en spieren daar beneden. Na al heel veel verhalen online te hebben gelezen van vrouwen die hierdoor niet waren uitgescheurd, besloot ik dat ik deze ook wou gaan gebruiken tijdens deze zwangerschap. Enige nadeel, Claraderm is nog niet te koop in Nederland. Ik heb hem kunnen bestellen via iemand uit mijn team in Canada.

20:00
De verloskundige is na het avondeten (lees: met een broodje kaassoufflé in mijn mond weeën opvangen) gebelt en komt langs om te checken hoe het ervoor stond. Ik zit pas op 2 cm, maar daar kijk ik niet van op. Ik heb voor mijn gevoel ook nog niet de echt pijnlijke weeën gehad. De verloskundige brengt ook nog even Claraderm aan (als ze daar toch al bezig is) en ik mag het bed weer af. Ik ben het bed nog niet af en de eerste echt pijnlijke wee dient zich aan. He! Hier hebben we op gewacht jongens! Nu gaan we voor er echt voor! De verloskundige zegt over 2 uur weer even langs te komen om dan opnieuw te kijken hoe het gaat. Oke, doei!

22:00
Daar is de verloskundige weer. Top, hallo. Ja ik heb pijn, ja de weeën zetten door en ja ze zijn aanzienlijke krachtiger en pijnlijker dan 2 uur geleden. De verloskundige checkt en ik zit op ongeveer 5 cm. Kijk, nu komen we ergens. Ze brengt opnieuw Claraderm aan en ik krijg het verkoelde washandje met oliën* op mijn hoofd. (*Recept vind je onderaan het verhaal) Op zich gaat het allemaal goed en kan ik de pijn goed handelen en weg puffen. En dan komen daar… rugweeën. Au Au Au.. Dit is niet leuk! Ik heb véél liever weeën in mijn buik dan in mijn rug. Niks voelt fijn en druk tegen mijn rug tijdens een wee doet ook niks voor me. Bij de volgende wee pakt de verloskundige het washandje met olie en druk deze tegen onderrug tijdens de wee. Oe, dat is fijn! Dat helpt!

00:00
Ik zit nu op 8 cm maar de vliezen zijn nog niet gebroken. De verloskundige geeft aan deze te willen gaan breken. Oke, let’s do this. Nou, dat was ook niet prettig, de vliezen hadden er blijkbaar geen zin in. Met wat moeite lukt het om de vliezen te breken.
Binnen 30 minuten zit ik op volledige ontsluiting en mag ik gaan persen!

00:30
Ik mag op mijn rug gaan liggen en meepersen met de weeën. Bij mijn eerste bevalling had ik dit heel fijn gevonden, het eindelijk mogen toegeven aan die enorme persdrang. Maar nu, het voelt niet goed. Het persen gaat goed, maar het voelt niet goed. Het voelt niet alsof ik zo moet liggen, mijn lichaam wilt iets anders. Ik weet niet goed hoe ik dit moet overbrengen naar de verloskundige. Maar na een aantal weeën snapt ze wat ik bedoel en geeft ze aan dat het slim is om een andere houding aan te nemen. Ik mag hurken naast het bed en dit voelt al veel beter! Snel wordt de baarkruk erbij gehaald. (Dankje schat! Manlief moest heen en weer rennen naar de auto van de verloskundige om deze te halen. En de auto stond ook nog eens helemaal aan het einde van de straat geparkeerd.) Ja, dit voelt goed! Maar na een aantal keer persen zegt de verloskundige dat ik toch weer terug het bed op moet. We weten dat er een groot kindje in mijn buik zit en de verloskundige is bang dat de baby vast komt te zitten met haar schouders. Op de baarkruk kan zij mij en de baby niet genoeg begeleiden wanneer dit het geval zou zijn, dus ik moet terug het bed op. Dat was echt niet chill! Op dit moment was het hoofdje van de kleine namelijk al halverwege. En ik mocht “even” gaan verplaatsen naar het bed?! Met hulp van mijn man, moeder, verloskundige en kraamverzorgster (zij was tussendoor ook gearriveerd maar dit ging allemaal een beetje langs mij heen.) weet ik het bed te halen.

01:16
Ik plof neer en hang met mijn benen nog half over de rand van het bed heen. Er wordt snel nog even claraderm aangebracht. En dan komt de volgende perswee, een paar keer persen en daar is ze dan! Yara Elisabeth wordt om 1:16 geboren. Ik had op eigen kracht een minimensje eruit geperst van 4250 gram, en dat zonder uit te scheuren! Dank je wel Claraderm!
Leuk verhaal: omdat ik dus net was verplaatst en niet helemaal goed op het bed lag, moesten de verloskundige en kraamverzorgster ineens heel snel te werk gaan. Naast dat Yara er heel vlot uitkwam, kwam er ook een golf vruchtwater mee. En als klap op de vuurpijl poepte Yara vrijwel meteen nadat ze geboren was. Gevolg: De verloskundige en kraamverzorgster waren doorweekt van vruchtwater en zaten onder de pasgeboren babypoep! De verloskundige zei nog: “Ik heb er nog nooit zo’n zooitje van gemaakt tijdens een thuisbevalling!”. En dat terwijl ze 2 maanden later met pensioen zou gaan.

Nadat iedereen weer wat was geland na de bevalling, kreeg Yara de ‘baby olie mixen’ aangebracht door oma.
Dit was:
– Frankincense op haar kruintje (zalving)
– Trauma Life onder haar voetjes (Een bevalling is voor de baby ook een heftige gebeurtenis)
– Myrrh rondom haar naveltje/streng
– Joy en Gentle Baby onder haar voetjes
Al deze oliën waren verdund met V-6 (1 dr. olie op 5 ml V-6) en daardoor geschikt voor gebruik bij Yara.

Ook ik kreeg daarna weer wat oliën op: Trauma Life, Gentle Baby, Frankincense en de ‘na de geboorte mix’ onder mijn voeten.
Weer wat later de ‘na de geboortemix’ op mijn enkels en rug en de ‘After Baby Belly Balm’ op mijn buik.

3:30
De verloskundige en kraamverzorgster zijn weer weg. (De verloskundige was meerdere keren gebeld tijdens mijn persweeën, er waren nog 3 vrouwen aan het bevallen waar ze ook naartoe moest.) Yara lag heerlijk te slapen in het wiegje naast ons bed.
Het was tijd dat ook wij even wat rust gingen pakken. Morgen ochtend zou het echt gaan beginnen: het leven met een gezin van vier!

Overzicht gebruikte YL producten:

Clary Sage – Bevat natuurlijke fytonutriënten en zorgt voor ontspanning.
Orange – Heeft een verfrissend en kalmerend effect op lichaam en geest.
Valor
– Geeft moed, kracht en zelfvertrouwen.
Lavender – Zorgt voor ontspanning, kalmeert lichaam en geest.
Peace & Calming – Kalmeert, geeft een gevoel van rust.
Gentle Baby – Kalmeert, helpt emoties onder controle te houden tijdens de zwangerschap.
Frankincense – Stimuleert ontspanning en rust, stimuleert een gezonde huid.
Trauma Life – Helpt emotionele problemen en gebeurtenissen los te laten.
Ningxia Red – Geeft (onder andere) een boost in energie.
Myrrh – Helpt de huid.
Joy – Opbeurend voor hart, geest en ziel.
ClaraDerm – Intense verzorging voor de huid.
Shutran
– Speciaal ontwikkeld voor mannen. Stimuleert zelfvertrouwen.
Mister – Speciaal samengesteld voor mannen. Helpt het lichaam weer in balans te brengen in tijden van stress.
Release – Stimuleert gevoelens van vrede en emotioneel welzijn.

Verkoelend washandje
Schaal of pan met water met daarin: 5-10 druppels Jasmine, 5 druppels Roman Chamomile, 5 druppels Geranium, 10-20 dr. Lavender.
Bevallingsmix
15 ml V-6 met daarin 4 druppels Helichrysum, 4 druppels Fennel, 6 druppels Ylang Ylang en 3 dr. Clary Sage.
Fijn om te gebruiken tijdens en na de bevalling.
Na de geboortemix
15 ml V-6 met 5 dr. Geranium, 5 dr. Lavender en 5 dr. Jasmine.
After Baby Belly Balm
30 ml Genesis Bodylotion met 5 dr. Gentle Baby, 5 dr. Clarity, 5 dr. Dragon Time, 5 dr. Lavender en 5 dr. Geranium.
Gebruik deze balm om je buik te ondersteunen tijdens het herstel van de zwangerschap en bevalling.

De hoeveelheden druppels van bovenstaande recepten kun je natuurlijk aanpassen naar eigen behoefte.

Benieuwd naar mijn kraamweek verhalen met het gebruik van Young Living? Lees dan hier verder!

Disclaimer
De oliën die ik heb gebruikt tijdens mijn bevalling waren afgestemd op mijn behoeftes. De hierboven genoemde producten en handelingen zijn niet bedoeld als genezing, diagnose, of ter voorkoming van ziektes. Graag zou ik willen benadrukken dat wat op deze website wordt besproken, geen medisch advies inhoudt en niet ter vervanging mag gezien of gebruikt worden van geschikte medische hulp. Voor de toepassingen vermeld op deze website: gebruik alleen Young Living, gegarandeerd therapeutische-zuivere oliën, en volg de instructies van de producten.