Ervaring,  Tips & Tricks,  Young Living

Een kraamweek met Young Living

Tijdens mijn beide zwangerschappen en bevallingen heb ik gebruik gemaakt van de producten van Young Living om mij in die bijzondere tijd te ondersteunen. Het is dus niet gek dat ook in beide kraamweken de oliën er weer bij werden gepakt. Lees hier welke producten ik heb gebruikt, waarvoor en hoe tijdens de kraamweek.

Tijdens mijn eerste kraamweek (na de bevalling van mijn zoontje Jayden) heb ik eigenlijk dezelfde producten gebruikt als tijdens mijn tweede kraamweek (na de bevalling van mijn dochtertje Yara). In de tweede kraamweek heb ik zelfs meer gebruikt dan in de eerste. Omdat de verhalen uit de kraamweek van Jayden dus ook allemaal voorbij komen in de kraamweek van Yara, ga ik mij focussen op mijn ervaringen tijdens die tweede kraamweek: de kraamweek van Yara.

Herstel ‘van onder’
Na de bevalling ben ik meteen door gegaan met het gebruiken van Claraderm. Dit werd 2-3x per dag aangebracht door te sprayen. Twee dagen na de bevalling zag alles er daar beneden weer normaal uit!? De zwelling was weg, de roodheid was weg en ik kon alweer gewoon zitten! Dit was een groot verschil met mijn eerste bevalling, toen kon ik pas veel later weer pijnloos zitten. Dus Claraderm is een aanrader!! (Meer weten over Claraderm? Dit product licht ik verder uit in mijn bevallingsverhaal.)

Naweeën
Ik had de eerste dagen na de bevalling veel last van naweeën, zowel in mijn buik als in mijn rug. Dat was geen pretje. Maar ook daar kon ik ondersteuning gebruiken van de oliën! Ik gebruikte de After Baby Bellie Balm op mijn buik. (zie mijn bevallingsverhaal voor het recept) Ik voelde dat de naweeën een stuk milder werden! Voor mijn rug gebruikte ik Deep Relief i.c.m. een kruikje voor verlichting van de pijn. Na een paar dagen waren de naweeën voorbij en was ik blij haha.

Bekken ondersteuning
Al vanaf week 15 van de zwangerschap liep ik met klachten rondom mijn bekken. Dus het was niet zo gek dat dit na de bevalling ook opspeelde. Opstaan, gaan zitten en omdraaien in bed waren het meest pijnlijk. De eerste dagen was lopen ook een hele pijnlijke bedoeling. Ik wisselde Pan Away en Deep Relief af en smeerde deze op mijn onderrug (ter hoogte van het si gewricht) en heupen. Ik merkte dat Deep Relief het meeste deed want dat begon lekker warm te ‘branden’.
Daarnaast heb ik op dag 9 na de bevalling een korte massage gehad op mijn onderrug om de pijn te verlichten.
Er werd toen gebruikt: Lemongrass, Cypress, Thieves en PanAway. Valor ging nog extra op mijn stuitje. Het werd in gemasseerd met de massageolie Ortho Sport. Dit alles voor het ondersteunen van het bindweefsel, de spieren, de doorbloeding en mijn weerstand. Deze massage zorgde voor heerlijke ontspanning, de scherpe pijn was eraf en alles voelde weer prettiger aan.

Tepelkloven
Helaas ging het na de geboorte niet zo makkelijk met de borstvoeding. Ik heb/had melk genoeg maar Yara heeft heel veel moeite met aan happen en blijven drinken. Gevolg: binnen 2 dagen had ik al blaasjes en tepelkloven. Wat doet dat een pijn! Na elke voeding begon ik met het smeren van V-6 op de tepel en tepelhof. Dat zorgde al voor wat verlichting! Maar omdat je om de paar uur voedt, zit je ook om de paar uur met kromme tenen door de pijn omdat dat er iemand aan je kapotte tepel zit. Dus toen ben ik na het voeden Rose Ointment gaan smeren. Deze heb ik helemaal laten intrekken voordat ik weer mijn bh e.d. aandeed. Dit zorgde voor een beschermlaagje en dus ook voor verlichting. Ik zag na een paar uur dat de blaasjes bijna niet meer zichtbaar waren en de huid zag er veel rustiger uit.
Dit in combinatie met Hydrogel Breast Discs van Rite Aid (niet van Young Living, maar deze zorgde voor verkoeling en dat er geen kleding tegen aan kon schuren) zorgde voor een mooi herstel.

Klieven
Op dag 4 van de kraamweek werd Yara gekliefd. Yara had heel veel moeite met aan happen en blijven drinken tijdens de borstvoeding. Doordat haar tongriempje te kort was kon zij dus heel moeilijk drinken. Nadat twee verloskundige ernaar hadden gekeken kregen wij het advies haar te laten klieven, dit is het inknippen van het tongriempje. Het riempje was zo kort dat ze haar tong niet uit kon steken en dit zou op latere leeftijd voor spraak problemen gezorgd kunnen hebben. Ik vond het verschrikkelijk dat ze klieft moest worden, maar spraakproblemen gunde ik haar natuurlijk ook niet! De verloskundige verzekerde mij ervan dat de kleine hier heel weinig van zou voelen en dat het ook zo gedaan was. Mijn man bleef bij Yara terwijl de verloskundige alles in orde maakte om te gaan klieven. Ik wou er niet bij zijn, mijn moederhart kon dat niet hebben. Papa bleef bij haar, dus ze was in goede handen. Snel pakte ik Peace & Calming en smeerde dit op mijn polsen. In ademde de olie rustig in en probeerde te kalmeren. Een mama die overstuur was, ja, daar had mijn dochter natuurlijk ook niks aan. Ik hoorde een harde gil en toen gehuild, heel kort daarna werd Yara gebracht en gelijk bij mij aangelegd. Door meteen te drinken na het klieven zou het bloedverlies minimaal zijn. Na de voeding viel mevrouw zo inslaap. Alsof er niks was gebeurt?! En ook ik kon weer echt ontspannen toen.

Verstopping in de melkkliertjes
Ondanks het klieven bleef Yara het drinken aan de borst heel moeilijk vinden. Doordat ze eerste dagen zichzelf al een bepaalde manier van drinken had aangeleerd, bleef ze veel moeite hebben met het drinken en dus ook met het leegdrinken van de borst. Hierdoor begon er een borstontsteking te ontslaan. Ik voelde me erg ziek, alles deed pijn en ik had hoge koorts. Om mezelf een boost te geven heb ik de Weerstandsroller gemaakt (met de oliën Lemon, Frankincense en Thieves) en onder mijn voeten aangebracht. Daarnaast dronk ik ieder dag Ningxia Red. (Dit deed ik ook voor de ontsteking al, om mezelf een energie boost te geven en ook om mijn lichaam weer in balans te krijgen na een zwangerschap en bevalling.) Omdat ik mij heel snel steeds zieker begon te voelen had ik op advies van de verloskundige paracetamol erbij geslikt. Iets wat ik al jaren niet had gedaan, maar wat op dat moment helaas even nodig was.

Ik kon heel duidelijk de plekken voelen die de oorzaak van de borstontsteking waren, dit waren pijnlijke harde plekken. Mijn arm bewegen zorgde al voor pijnscheuten. Ik heb deze borst toen ook helemaal leeg gekolft, en bleef dit om de paar uur doen om ervoor te zorgen dat de verstopte melkklieren geleegd zouden worden. Na het kolven legde ik een warme natte doek met 2 druppels Melrose over het deel van de borst met de pijnlijke plekken. Dit was één van de tips die stond vermeld in het boek Gentle Babies van Debra Raybern bij borstontsteking. Dit zorgde ook weer voor wat verlichting. Na zo’n 24 uur voelde ik mij alweer veel beter! Ik kon nog wel goed voelen dat er nog wat hardere plekjes in de borst zaten, maar deze waren ook al veel minder pijnlijk. Ik bleef doorgaan met de weerstandsroller en de Melrose en nog eens 24 uur later voelde ik mij weer goed!

Baby kalmeren
Ik had verschillende olies verdund (in de verhouding voor een baby) klaar staan om te kunnen gebruiken. Zo ook Peace & Calming. De kleine was niet stil te krijgen toen ze even moest wachten op de volgende voeding. Toen dacht ik aan een filmpje dat ik voorbij had zien komen op Facebook! Ik pakte de verdunde Peace & Calming en hield het potje onder haar neus. Al snel begon ze zachter te huilen en daarna was ze stil. Je zag aan haar neusje dat ze echt aan het ruiken was aan het potje olie!

Droge babyhuid
Twee dagen na de bevalling viel het me op dat de voetjes van Yara heel droog waren. Aan de voorkant van de enkel zaten zelfs wat scheurtjes in de huid. Ik heb hier toen wat V-6 op gesmeerd. In de dagen daarna herhaalde ik dat nog een aantal keer. De huid werd hierdoor een stuk minder droog en is daarna niet meer/verder kapot gegaan!

Belangrijk om te weten: Wanneer je oliën bij jezelf gebruikt en je draagt je kindje veel bij je en/of geeft borstvoeding, dan krijgt je kindje de geur en werking van deze oliën ook mee! Kijk dus goed naar hoe jouw kindje reageert na het gebruik van de oliën. Zeker omdat ik het ook bij de borst gebruikte, is het belangrijk om in de gaten te houden dat dit geen invloed heeft op het drinkgedrag van je kindje! Zoals met iedere olie, iedereen reageert anders en dat is van te voren ook niet te voorspellen. Gebruik je gezonde verstand en kijk goed hoe jij en je kindje reageren op het gebruik van de oliën!

Benieuwd naar welke producten ik heb gebruikt tijdens de bevallingen van Jayden en Yara? Lees dan mijn blog over Bevallen met Young Living Deel 1 en Deel 2.

Disclaimer
De oliën die ik heb gebruikt tijdens mijn bevalling en kraamweek waren afgestemd op mijn behoeftes. De hierboven genoemde producten en handelingen zijn niet bedoeld als genezing, diagnose, of ter voorkoming van ziektes. Graag zou ik willen benadrukken dat wat op deze website wordt besproken, geen medisch advies inhoudt en niet ter vervanging mag gezien of gebruikt worden van geschikte medische hulp. Voor de toepassingen vermeld op deze website: gebruik alleen Young Living, gegarandeerd therapeutische-zuivere oliën, en volg de instructies van de producten.